Erik och Erik stärker Hello Futures teknikteam – från varsitt håll

Erik och Erik stärker Hello Futures teknikteam – från varsitt håll

Vi pratar mycket om innovationsmetodik och tjänstedesign, men precis lika viktiga för genomdriva den digitala transformationen är de som bygger de tjänstelösningar som behövs. Där kommer vårt teknikteam in i bilden, som vi nu stärkts upp med två stycken Erik.

Så har vi gått från noll till två stycken Erik här på Hello Future! Vem är vem?

– Jag kallas Okfors, han är helt enkelt Erik, säger Erik Okfors. Jag jobbar både som programmerare och 3D-grafiker. Det var en av anledningarna till att jag ville jobba här, att få chansen att använda båda de kompetenser jag utbildat mig inom.

Okfors har jobbat hos oss sedan sommaren 2019. Den andre Erik, Berglund till efternamnet, anslöt sig våren 2019:

– Jag, och min kollega Olof, jobbar då med andra delen av tekniken, som kallas back-end. Man kan säga att vi utvecklar tjänster till de andra på Hello Future, vi ser till att de lösningar de designar fungerar tekniskt.

Att vara den som arbetar med de tekniska fundamenten, det som tuffar på osynligt i bakgrunden, är inte det lite otacksamt?

– Jag ser en stor charm i det! säger Erik Berglund. Det jag och Olof gör är verkligen basen i allt. Inga digitala lösningar Hello Future gör fungerar om inte vi gör helt rätt i vår ände. Det är inte flashigt, men jag njuter av att göra något som är stabilt och fungerande. Vi kan verkligen inte fuska mycket på back-end.

Okfors har dubbla utbildningar, i såväl programmering som datorgrafik. Med de kompetenserna skulle han kunna jobba i datorspelsbranschen, men är lite inne på samma resonemang som sin namne – det finns en charm i att jobba bakom kulisserna:

– Just nu arbetar jag med konfiguratorn till vår kund Lövångers bygg, säger Okfors. Den bygger faktiskt på en motor för dataspel, som heter Unity. Hade jag jobbat på ett spelföretag hade resultatet blivit ett spel, nu blir det en konfigurator för en kund som ska beställa ett hus. Visst är det kul att göra spel, men jag jobbar hellre med det som tuffar på i bakgrunden, som inte syns. Dessutom är det inte helt olikt att programmera ett spel eftersom det du i slutänden bygger är en upplevelse för en kund.

Våra kunder är vana att träffa våra designers, men ni är ju en central del i många projekt. När kommer de tekniska frågorna vanligtvis in?

– Ofta måste det börja i vår ände, säger Erik Berglund. Det är svårt att göra back end-lösningar i efterhand, vi behöver vara med från början. Vi behöver kommunicera till våra designers och kund vad som går att göra, det är väldigt viktigt.

Här finns det såklart en utmaning eftersom vi på Hello Future jobbar designdrivet och iterativt. Utifrån hur användarna tar emot en lösning behöver vi förändra och utveckla. Där behövs långsiktigt tänkande för teknikteamet:

– I och med att vi är med från början, kan vi i de lösningar vi bygger även planera för saker som inte är med initialt, förklarar Berglund. Våra designers är duktiga på att förutse vad kunden kommer att efterfråga eller eventuellt behöva i framtiden.

Okfors, det känns som att du jobbar i ett ganska snabbrörligt fält med mycket nytt. Vilka spännande möjligheter för våra kunder ser du i ny och kommande teknik?

– Jag är väldigt intresserad av augmented reality (AR) och virtual reality (VR). I dagsläget är teknikerna ganska klumpiga, men det finns många sätt att applicera det här på. Jag har till exempel tidigare varit med och gjord brandutbildningar i VR. Det var superkul. Jag ser framför mig att en kund till Lövångers Bygg t.ex. i framtiden genom AR kan se sin byggnad på det fysiska skrivbordet framför sig, vända och vrida och justera. Eller gå in i det och se sig omkring, med VR.

Till sist, hur trivs ni hittills här på Hello Future?

– Jag kände till kulturen här lite sedan tidigare, hur Hello Future jobbar med både medarbetare och kunder, säger Erik Berglund. Det var en stor anledning till att jag valde att börja här. Och sen att vi jobbar på det sättet vi gör med digital transformation, det tycker jag är viktigt för jag ser bristfälliga lösningar omkring mig i vardagen hela tiden. Så jag är väldigt tillfreds!

Okfors fyller på:

– Jag har fantastiska kollegor och varje dag är det roligt att gå till jobbet. Punkt.