HELSINGBORGS STAD 〜

En workshop om mod för att låsa upp innovationskraft

januari 2023Leda innovation

Helsingborgs stad, utsedd till en av de ledande innovationsstäderna i Europa, har jobbat länge med innovationsvisioner, verktyg och utbildning. Ändå upplevde de att deras innovationsarbete borde vara både djupare och bredare. Därför ville de samarbeta med Hello Future för att tackla en av grundförutsättningarna för innovationskraft: kulturen.

Kontakta oss

Anna Viggedal

Vill du veta mer?
Kontakta anna@hellofuture.se

En workshop om mod för att låsa upp innovationskraft

När Helsingborgs stad kom till oss på Hello Future var deras grundidé att genomföra en inspirationsföreläsning som skulle accelerera innovationstakten och få fler i organisationen att ta hjälp av de förmågor och resurser kommunen redan hade. Men tillsammans med innovationsledarna på Helsingborgs stad kom vi fram till att ännu en inspirationsföreläsning – med exempel på innovationsinsatser, verktyg och modeller o.s.v. – inte skulle flytta staden framåt särskilt mycket. Helsingborgs stad är inte nybörjare vad gäller innovation; medarbetarna hade hört mycket redan.

Vad vi förstod i dialogerna var också att innovationslederna upplevde att det finns en innovationströtthet ute i organisationen. Att introducera ännu ett verktyg eller metod skulle landa platt.

I stället föreslog vi att gå direkt på kärnproblemet: I Helsingborg har man länge pratat om ”felrädsla” och börjat inse att våra ytterst mänskliga rädslor är en stor bromskloss för innovation. Det här är något vi sällan pratar om, nästan aldrig i jobbsammanhang. Det, och massa andra rädslor, gör att det går för sakta och att vi inte vågar satsa på förändringar. Tillsammans med stadens innovationsledare landade vi i att om vi ska bygga den tilliten som krävs för att vara modiga förändringsmänniskor, måste vi jobba praktiskt på vad som håller oss tillbaka och hur vi också håller andra tillbaka.

“Det här är ju det vi ska prata om på våra fikaraster! Våra rädslor!”

— - citat från en deltagare vid utvärdering

Tillsammans med Stadsbyggnads­förvaltningen designade vi en halvdags­workshop för 60 medarbetare med titeln ”Modiga möjliggörare” där målet var att fortsätta träna folks innovationsmuskler. Med hjälp av övningar och metodkort fick deltagarna börja dela sina rädslor, arbeta med rollspel i olika scenarios, allt för att förbereda dem att kunna ha ärliga samtal om förändring och samarbete under arbetstid.

För att effekterna från workshopen skulle gå att ta vidare och ha en chans att ge bestående förändring, kom Hello Future och förvaltningens innovationsledare dessutom fram till att vi ville ta fram ett uppföljningsmaterial för att skapa en mer bestående förändring. Vi valde att testa ett koncept med fyra videofilmer tillsammans med metodkort. Videomaterial från workshopen används i dem för igenkänning och relevans. Videorna ackompanjerades av övningar som enkelt kan användas av chefer till exempel vid en APT med plan att använda materialet återkommande över tid. Detta kommer att hjälpa Helsingborg att fortsätta träna sina innovationsmuskler. Vi producerade också ett antal metodkort som organisationen själva kunde använda vidare.

På Instagram har HBG Works (en del av Helsingborgs stad) lagt upp en video från workshopen som du kan kolla in.

Arbetet med Helsingborgs stad byggde på vårt format Modiga möjliggörare, som du kan läsa mer om här.

Vill du veta mer? 

Beställare

Martina von Trampe, innovationsledare Helsingsborgs Stad

Kontaktpersoner Hello Future

Anna Viggedal
Anna Viggedal