Skellefteå buss 〜

Framtidens kollektivtrafik i Skellefteå

januari 2023HållbarhetLeda innovation

Skellefteå buss använde strategisk framsyn för att peka ut en riktning för sitt innovationsarbete. Med visionen på plats har bolaget skapat ett helt nytt handlingsutrymme, attraherat rätt partners och tagit taktpinnen i utvecklingen av kollektivtrafiken i norra Sverige.

Kontakta oss

Per Lundgren

Vill du veta mer?
Kontakta per@hellofuture.se

Framtidens kollektivtrafik i Skellefteå
Marie Larsson, vd Skellefteå buss, är precis den typ av ledare som får ut maximal effekt av en vision. Hon använder den mot ägare för att skapa handlingsutrymme och ändra förutsättningar, mot partners för att knyta till sig intresse och engagemang och mot medarbetare för att öka och rikta energin åt samma håll. 

När vi träffade henne i början av 2021 berättade hon om ett Skellefteå som ska växa från 74 000 till 100 000 invånare där över 100 miljarder har satsat och där allting ska gå fort.

”Det finns ingen chans att alla som flyttar hit kan börja köra bil. Vi vill att de ska komma hit med ett nytt fräscht beteende från början och påverka skellefteborna att börja åka kollektivt, både för miljön och trivselns skull”, förklarar Marie.

Kort där efter använde vi strategisk framsyn för att tillsammans med hennes personal ta reda på vilka risker och möjligheter framtiden innebär för kollektivtrafiken i Skellefteå. Arbetet landade i visionen ”Skellefteå Public Mobility”. 

Marie beskriver i början av 2023 hur visionen har hjälpt Skellefteå buss framåt: 

”Med visionen på plats kunde vi påbörja förflyttningen med en rad olika beslut. Vi började jobba mot ägaren och kommunen och upplevde ett helt nytt intresse från övriga kollektivtrafik-sverige samt en rad nya partners som kan vara med oss på vägen framåt.” berättar Marie. 

Per Lundgren
Per Lundgren