Det finns aldrig tid att bli bättre på innovation

Det finns aldrig tid att bli bättre på innovation

Vi måste ägna tid åt innovation och att bli bättre på det – men hur skapar vi den tiden? Vi berättar lite om designidén bakom vår kunskapsplattform Box3, som är utformad för att kräva så lite som möjligt av din tid och istället nästla sig in i det arbete du ändå behöver göra.

januari 2023Innovation

Det kommer aldrig kännas riktigt bråttom att ägna tid åt innovation eller att lära sig mer om innovationsarbete. Inte jämfört med hur bråttom det kan vara att agera på andra saker i vår att göra-lista för veckan, oavsett om det är på jobbet eller privat. Samtidigt vet de flesta – alla som läser det här säkerligen – att innovation är nödvändigt för att tackla våra utmaningar. Att vi som individer och organisationer måste utveckla våra arbets- och tankesätt för att i slutänden kunna ta fram tillräckligt bra lösningar på våra problem.

Så när är då egentligen rätt tid att lära sig mer om innovation? I designen av Box3, Hello Futures digitala kunskapsplattform om innovation, har det varit en nyckelfråga. För om vi ska designa en plattform som hjälper dig att utvecklas i rollen som innovationsledare och beslutsfattare inom en organisation som vill bli mer innovativ, då måste du också ha tid att använda den plattformen. Paradoxen ligger i att det aldrig riktigt finns tid, samtidigt som svaret måste vara att tiden finns nu. Hur löser vi det?

En del av svaret tror vi ligger i själva innehållets natur och i hur det passar in i din arbetsvardag. Att flytta fokus från det mer abstrakta och teoretiska, till det instruktiva och praktiska. När du står där i situationen där du känner att ny metodik behövs, där du vill leda ditt team in i ett utforskande och värdeskapande på en ny nivå – hur gör du det? Vi har i åratal utbildat om innovation, digitalisering, tjänstedesign och fler relaterade ämnen. Genom alla de projekt vi genomför med kunder sker också ett konstant utbildande och överföring av kunskap. Sist men inte minst vidareutbildar vi konstant oss själva. Vår erfarenhet av allt detta är att praktik – klassisk learning by doing – är överlägset när det kommer till innovationsarbete. Å ja, vi på Hello Future pratar mer än gärna teorier, modeller och vetenskap kopplat till innovation, men hela tiden med vetskapen om att det inte är ett dugg värt om det inte går att omsätta i praktiken. Innovation är ett resultat, den uppstår först när du implementerat något och en användare upplever ett nytt värde.

“Vi vill flytta fokus från att du "avsätter" tid för lärande till att lärandet sker i arbetet du och ditt team ändå utför.”

Om en nyckel är att lägga fokus på hur du gör i den konkreta situationen, löser sig frågan om tid lite av sig självt. Vi vill flytta fokus från att du ”avsätter” tid för lärande – vilket vi gör när vi blockar av två dagar i kalendern och åker på kurs – till att lärandet sker i arbetet du och ditt team ändå utför. När ni sitter där med er utmaning där innovationsmetodik behövs, då finns Box3 där som en kompanjon, en verktygslåda i arbetet.

Vi kommer att djupdyka mer i vad detta innebär framöver, men här följer tre val vi gjort i designen av Box3 som vi tänker ska reflektera inriktningen på tjänsten som en verktygslåda:

1. Många teman och minikurser. I kontrast till många kurser du kanske gått, som ämnar slänga in så mycket innehåll som möjligt på en eller ett par dagars komprimerad kurstid och allt därmed kanske inte blir relevant för dig, är Box3 uppdelad i många ämnesteman med tillhörande små minikurser, så att du kan zooma in på precis det du vill lära dig just nu och därmed få ut det mesta av tiden du investerar.

2. Korta & lättsmälta innehållsbitar. Innehållet i Box3 är till överväldigande del videobaserat för att minska ansträngningen för att ta till sig det. Videorna är också korta, oftast mellan 4–10 minuter. Det här är inte något du konsumerar från start till mål och sen ska minnas när det väl blir dags, utan du kan kolla upp en video, inspireras och arbeta vidare, sen kolla en annan eller kolla igen och igen.

3. Teori och praktik hand i hand. En del innehåll är ren teori, men bara i syfte att bädda för att du ska kunna genomföra ett gott praktiskt arbete. Därför paras ofta teoretiska videor ihop med videor som visar metodik steg-för-steg eller ger en färdigt modell för en workshop eller aktivitet. Du kan se det som färdiga recept att följa, eller utveckla precis som du vill.

Läs mer om Box3 och ställ dig på väntelistan här: https://box3.academy/

/Samuel Stenberg